Vile na Oplencu

НАСЛОВНА / Vile na Oplencu

Pored kuće kralja Petra, u neposrednoj blizini, nalaze se Kraljeva vila i vila kraljice Marije, objekti u kojima danas povremeno borave članovi Doma Karađorđević.

Kraljeva vila

Kralj Petar je septembra 1914. godine odabrao mesto između Malog i Velikog Oplenca da se tu sazida vila. Rađena je po projektu arhitekte Aleksandra Jankovića. Srbija je međutim ušla u rat i radovi su prekinuti. Završetak gradnje 1923. godine, stari kralj nije doživeo. Terasa na istočnoj strani vile je podignuta 1925. godine. Vila je skladno komponovana, ima suteren i mansardu, i služila je kao radni i rezidencijalni prostor, dobro uklopljen sa privatnim prostorom koji je koristila kraljevska porodica. Enterijer je bio ukrašen umetničkim slikama (po popisu iz 1930. godine, bilo ih je 114), kao i sa tri biste. Slike su bile raspoređene u holu, kraljevom kabinetu, kraljičinoj sobi i na mansardi.

Pored slika, isticao se i nameštaj, i to dva ormana za knjige u salonu, a u kraljevom kabinetu rezbareni pisaći sto sa fiokama, ukrašeni pribor za pisanje, stona lampa, kožna fotelja i dve police za knjige napravljene od limunovog drveta. U Kraljevoj vili je od povratka u otadžbinu do svoje smrti živeo princ Tomislav Karađorđević (1928-2000). Ovaj objekat je danas pod nadležnošću Vlade Srbije, a u njoj povremeno odseda i porodica Njegovog visočanstva prestolonaslednika Aleksandra.

Kraljičina vila

Kraljičina vila, Seoska kuća ili Vila prinčeva je prostrana prizemna zgrada oko koje se sa tri strane nalaze tremovi koji su u ravni sa krovom, a sagrađena je 1926. godine. Ova građevina je poznata kao Kraljičina vila ili Vila prinčeva, jer je u njoj najčešće odsedala kraljica Marija sa prestolonaslednikom Petrom i prinčevima Tomislavom i Andrejom. Oko vile nalazi se šuma, koja još više naglašava njenu jednostavnu lepotu. Kraljičina vila je danas u nadležnosti Vlade Republike Srbije.