Turistička ponuda Topole i Oplenca – Frankfurtske vesti – DIJASPORA – informativni portal

НАСЛОВНА / Naslovna strana / Turistička ponuda Topole i Oplenca – Frankfurtske vesti – DIJASPORA – informativni portal

Kraća verzija štampanog izdanja


Kako je Topola postojbina Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka i rodonačelnika kraljevske dinastije Karađođević, onda njeno brdo Oplenac gde su sahranjeni svi voždovi potomci predstavlja krunu Srbije.

Tamo, u srcu Šumadije, možete doći u kontakt s bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, dok ćete u okolnim selima imati priliku da iskusite način života seoskih stanovnika tako što ćete, kao dragi gosti, ući u njihove domove i doživeti iskreno gostoprimstvo srpskih domaćina. Svojim gustim šumama, plodnim zemljištem i opijajućim čistim vazduhom, Oplenac odiše posebnom energijom koju je nemoguće ne osetiti.

Tome nije odoleo ni Karađorđe, rođen u selu Viševac, kada se 1762. doselio u podnožje Oplenca, koje je tako postalo mesto donošenja važnih državnih odluka i simbol oslobođenja Srbije od Turaka. Uprkos ustancima i dinastičkim borbama, ova vazdušna banja je uspela da očuva tradiciju i gostoprimljivost, ali i fascinantne znamenitosti koje plene svojom lepotom.

Saznaj više…

Leto 2020. u Srbiji i Republici Srpskoj: Kolevka kraljeva

 

Prilozi:

Kraća verzija štampanog izdanja – Preuzmi

 

ЈОШ ЧЛАНАКА…


UPUTSTVO ZA POSTUPANjE POSETILACA MANIFESTACIJE „ OPLENAČKA BERBA 2021“ U CILjU SPROVOĐENjA MERA ZA SPREČAVANjE ŠIRENjA ZARAZNE BOLESTI COVID19
PROGRAM 58. OPLENAČKE BERBE I SABORA IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA
POZIV NA TAKMIČENjE „KRALjEVSKI KOTLIĆ“ U TOPOLI 09.10.2021. U OKVIRU MANIFESTACIJE OPLENAČKA BERBA
Primopredaja dužnosti u Turističkoj organizaciji
Reli kraljevića Tomislava Karađorđevića
PROGRAM – RELI KRALjEVIĆA TOMISLAVA
1 2 6