OPLENAČKI PUT VINA

НАСЛОВНА / OPLENAČKI PUT VINA

Budući da opština Topola, svoj razvoj bazira istovremeno na razvoju kako poljoprivrede tako i turizma, čuvena kraljevska vina oplenačkog vinogorja, ponovo nalaze svoj put. Potpuno nov i specifičan turistički proizvod opštine Topola jeste oplenački put vina – vinski put Šumadija. Na vinskom putu kroz Šumadiju upoznaćete i prirodne lepote predela, kulturno istorijske znamenitosti, tradiciju i posebne karakteristike vinorodnog područja Šumadije.

Vinarije u Šumadiji predstavljaju idealno mesto za odmor, a hiljade turista svoju posetu Topoli i Oplencu imaju priliku da krunišu obilaskom oplenačkog vinogorja. Kraljevska vinarija Zadužbine kralja Petra, koju je podigao kralj Aleksandar još 1930. godine, danas proizvodi sedam vrsta vina, a muzej vinarstva i vinogradarstva otvoren je za turiste tokom čitave godine. Vinarija Aleksandrović u Vinči na 4 km od Topole, na svojoj degustacionoj karti turistima nudi 15 vrsta vina i dve vrste rakije uz ukuse i mirise domaće gastronomije i šumadijskih specijaliteta. Podrum PIK-a ‘’Oplenac’’ poznat kao ‘’Novi Podrum’’, gde se znanje i tradicija pretaču u vino, podignut je 1952. godine, u stilu starih francuskih podruma.

Danas se tu po starim recepturama uz najsavremenije sisteme za vrhunsku obradu grožđa, proizvode visoko kvalitetna vina. Podrum Arsenijević u Vinči, u ovom trenutku svoju proizvodnju bazira na dve vrste belog vina a vinsku kartu uskoro će obogatiti novim sortama. Na desetak kilometara od Topole u selu Lipovcu dve vinarije turistima otvaraju svoja vrata. Vinarija familije Rogan sa tri vrste vina i prelepim otvorenim prostorom za degustaciju i Vinarija ‘’Delena’’ sa dve vrste belog vina.

Tradicija kraljevskog spravljanja i uživanja u dobrim vinima danas je turistima na dohvat ruke i mogu se probati u svakoj od ovih vinarija. Turisti će osetiti ukuse i mirise oplenačkih vina koja su se pila na evropskim dvorovima. Pored sjajnih vina Topola nudi čuvene rakije ‘’Junkovčanke’’ iz Junkovca, Podruma ‘’Skerlić’’ iz Lipovca i ‘’Zlatne kapi ‘’porodice Tanasijević iz Trnave.