ОПЛЕНАЧКИ ПУТ ВИНА

НАСЛОВНА / ОПЛЕНАЧКИ ПУТ ВИНА

Будући да општина Топола, свој развој базира истовремено на развоју како пољопривреде тако и туризма, чувена краљевска вина опленачког виногорја, поново налазе свој пут. Потпуно нов и специфичан туристички производ општине Топола јесте опленачки пут вина – вински пут Шумадија. На винском путу кроз Шумадију упознаћете и природне лепоте предела, културно историјске знаменитости, традицију и посебне карактеристике винородног подручја Шумадије.

Винарије у Шумадији представљају идеално место за одмор, а хиљаде туриста своју посету Тополи и Опленцу имају прилику да крунишу обиласком опленачког виногорја. Краљевска винарија Задужбине краља Петра, коју је подигао краљ Александар још 1930. године, данас производи седам врста вина, а музеј винарства и виноградарства отворен је за туристе током читаве године. Винарија Александровић у Винчи на 4 км од Тополе, на својој дегустационој карти туристима нуди 15 врста вина и две врсте ракије уз укусе и мирисе домаће гастрономије и шумадијских специјалитета. Подрум ПИК-а ‘’Опленац’’ познат као ‘’Нови Подрум’’, где се знање и традиција претачу у вино, подигнут је 1952. године, у стилу старих француских подрума.

Данас се ту по старим рецептурама уз најсавременије системе за врхунску обраду грожђа, производе високо квалитетна вина. Подрум Арсенијевић у Винчи, у овом тренутку своју производњу базира на две врсте белог вина а винску карту ускоро ће обогатити новим сортама. На десетак километара од Тополе у селу Липовцу две винарије туристима отварају своја врата. Винарија фамилије Роган са три врсте вина и прелепим отвореним простором за дегустацију и Винарија ‘’Делена’’ са две врсте белог вина.

Традиција краљевског справљања и уживања у добрим винима данас је туристима на дохват руке и могу се пробати у свакој од ових винарија. Туристи ће осетити укусе и мирисе опленачких вина која су се пила на европским дворовима. Поред сјајних вина Топола нуди чувене ракије ‘’Јунковчанке’’ из Јунковца, Подрума ‘’Скерлић’’ из Липовца и ‘’Златне капи ‘’породице Танасијевић из Трнаве.