ДОЖИВИМО ТРАДИЦИЈУ И ДУХ ТОПОЛЕ НА 55. ОПЛЕНАЧКОЈ БЕРБИ

НАСЛОВНА / Насловна страна / ДОЖИВИМО ТРАДИЦИЈУ И ДУХ ТОПОЛЕ НА 55. ОПЛЕНАЧКОЈ БЕРБИ

 

Опленачка берба датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића, али је 1962. године добила привредно-туристички карактер који се задржао до данас. Овогодишњи програм, између осталог, обухвата изложбу радова 46. Сликарске колоније у Липовцу, музичко-сценски колаж, изложбу паса свих раса, доделу награда са 14. Међународног оцењивања вина и ракије, али и Сајам вина, сувенира и домаће радиности, и још много тога. Сандра Киш из Туристичке организације “ОПЛЕНАЦ” Топола нам открива шта Опленачку бербу чини посебном и шта можемо да очекујемо од 12. до 14. октобра у Тополи током ове манифестације.

 

– У Тополи се другог викенда у октобру одржава привредно-туристичка манифестација Опленачка берба, која је у рангу пет најзначајнијих и најпосећенијих у Србији. Истовремено са овом светковином траје и Сабор изворног народног стваралаштва, а све у част вина и грожђа. Покровитељи ове манифестације су Општина Топола и Туристичка организација “Опленац” из Тополе.

Предео Тополе и Опленца је познат по квалитетној виновој лози и одличним винима, још су га стари Римљани ту производили. Зато нам Сандра Киш нам објашњава шта Опленачку бербу чини посебном.

– Оно што Опленачку бербу чини посебном јесу њени излагачи, пољопривредни произвођачи, вредне домаћице и домаћини Општине Топола у чијим плодовима, чувеном  вину, ракији и гостопримству сви уживају.

 

55. Опленачка берба од 12. до 14. октобра

 

Дефинитивно су грожђе и вино симболи овог краја, а циљ Опленачке бербе је да се традиција и дух не забораве. Чини се да се у томе успева с обзиром на број планираних штандова и излагача.

– На Винском тргу, Винској улици и улицама предвиђеним за продају грожђа, воћа, вина, сувенира и предмета домаће радиности поставља се 130 типских етно-штандова. Имамо преко 400 излагача у категорији пољопривредних произвођача, сувенира и домаће радиности.

Опленачка берба се пре свега одржава у славу грожђа, вина, виноградарства и винара. Из тог разлога се у оквиру манифестације организује међународно оцењивање вина и ракије.

– На 14. Међународном оцењивању вина и ракија очекује се преко 100 пријављених узорака за оцењивање. Велики број пријављених произвођача током претходних година и ове, као и компетентност стручног жирија потврде су квалитета овог такмичења.

За Опленачку бербу није потребно купити улазнице, осим за возила. За путничка возила цена улаза и паркинга износи 200,00 динара за цео дан у дане Манифестације, а за аутобусе цена улаза и паркинга износи 600,00 динара за цео дан у дане Манифестације. Будите део духа и традиције Тополе, уживајте у мирисима и укусима грожђа, вина и свим манифестацијама у оквиру 55. Опленачке бербе од 12. до 14. октобра.


Текст преузет са портала: http://bistro.rs/

АуторНина  Милинковић