Маузолеј

НАСЛОВНА / Маузолеј

Црква Светог Ђорђа на Опленцу представља објекат аутентичне лепоте и рафинираног изгледа. Грађена као храм и маузолеј владарске породице Карађорђевић, она доминира крајоликом у који се уклапа како префињеним изгледом тако и материјалом од ког је сачињена, а чија белина у контрасту са зеленилом шума око ње и плаветнилом неба, представља савршени склад.

Задужбинска Црква Сетог Ђорђа, смеле и необичне архитектуре, изграђена је у српско-византијском стилу. То је петокуполна грађевина, са великом главном куполом и четири мање, које су нешто ниже и налазе се на крајевима равнокраког крста.

Испод главног кубета налази се масивни полијелеј од бронзе пречника 9 метара, тежак 1500 килограма. Наопако постављена круна у полијелеју симболизује тугу српског народа због пропасти српског царства на Косову 1389. године.

У Опленачкој цркви сабране су копије из 60 српских манастира. У мозаику је урађено 725 сликаних композиција (513 у храму и 212 у крипти) на којима се налази 1500 фигура. Укупна површина мозаика је 3 500 м². Уграђено је око 40 милиона стаклених коцкица, које имају 15 хиљада нијанси боја, а израђене су у Италији и Немачкој.

На Опленцу је сахрањено двадесет девет чланова династије: два саркофага се налазе у горњем делу храма, у северној певници је саркофаг краља Петра I (1844 – 1921), ктитора цркве, а у јужној саркофаг Карађорђа Петровића (1762 – 1817), првог владара обновљене Србије и родоначелника династије Карађорђевић, док је у крипти сахрањено 27 чланова династије, међу којима и три владара, кнез Србије Александар Карађорђевић (1806 – 1885), краљ Југославије Александар I Карађорђевић (1888 – 1934) и последњи југословенски краљ Петар II Карађорђевић.

Црква и крипта представљају нераздвојну целину, која је зналачки уконпонована. Богата филигрански рађена орнаментика, савршено складан мозаик, са вешто и плански одабраним мотивима, изузетно лепе спољашњости и прецизно одабраног места где ће се зидати, својом монументалношћу и лепотом, ова црква представља бисер архитектуре и декорације тога времена.