Тура – бирам Тополу (5 дана/ безброј доживљаја)

НАСЛОВНА / ШТА РАДИТИ? / ТУРЕ ОБИЛАСКА / Тура – бирам Тополу (5 дана/ безброј доживљаја)

Културно – историјско наслеђе

I дан  

Долазак у Тополу. Смештај у собе Визиторског центра Туристичке организације „Опленац“.На располагању су вам једнокреветна, двокреветне и трокреветне собе укупног капацитета 11 лежаја.

Обилазак Задужбинског комплекса краља Петра I.    

Карађорђев град

Карађорђев град, саградио је у периоду од 1811 – 1813, Карађорђе Петровић вођа Првог српског устанка који као први владар обновљене Србије доноси економски и културни развитак Тополи. До данас је очуван: рестаурирани конак са кулом, црква са звоником и стара школа.

Црква Светог Ђорђа – Маузолеј краљевске породице Карађорђевић

Црква Светог Ђорђа и Маузолеј краљевске породице Карађорђевић, бела петокуполна грађевина, префињених облика и материјала, која је грађена у комбинацији српско -византијског стила, а по пројекту архитекте Косте Ј. Јовановића, у периоду од 1910. до 1930. године.Налази се на врху Малог Опленца,на надморској висини од 347 метара.

Кућа краља Петра

Када су започели радови на изградњи Опленачке цркве, западно од ње, сазидана је црквена кућа, намењена пароху цркве. Зидана је по пројекту Косте Ј. Јовановића 1910. године. Постављена је као привремена зграда. Имала је шест просторија, у којима је требало да станују градитељи цркве. Испод зграде урађен је подрум за смештај алата и грађевинског материјала. У њу се, међутим, први уселио краљ Петар, како би могао да надгледа радове на цркви. Петрова кућа данас је музеј-галерија са тематским поставкама везаним за династију Карађорђевић.

Слободно вече за индивидуалне активности. Препоручујемо домаће специјалитете у традиционалним ресторанима у Тополи. Ноћење.

Вински путеви Тополе&Опленца

II дан

У преподневним часовима, обилазак Краљевог подрума – Краљевске винарије.

Овде се налази колекција вина из доба Карађорђевића, која се  дуги низ деценија чува на 12 метара дубине у краљевском подруму на Опленцу. Око 280 флаша потичу из доба када су српски краљеви у Тополи гајили лозу и производили вино. Ова вина нису на продају због аманета краља Александра, који је у дворским књигама оставио завештање да се „никада не продају, већ да буду остављена за историју“. Најстарије вино  је „жилавка“ из 1931. године, а најмлађе вино старо је 55 година. Данас је Краљевска винарија музеј, где се могу видети различити експонати, чак из времена изградње саме винарије, па је чудесна и посебна прича коју можете чути, уклопљена старим фотографијама о давним временима и зачецима виноградарства овог краја.

Наставак обиласка винског пута, на којем ћемо посетити винарију Арсенијевић у Винчи, као и једну од винарија у Липовцу, возећи се кроз винограде и воћњаке са панорамским разгледањем винограда и успутним задржавањима ради фотографисања.

Дегустације вина и послужења у винаријама – по предходним понудама и договору.

Препоручујемо да остатак дана, употпуните шетњом Опленачким стазама.

Сеоски туризам

III дан

Обилазак сеоских туристичких домаћинстава у Овсишту. Друга опција, коју је такође могуће организовати је обилазак домаћинстава у Липовцу.

Боравак у домаћинству, подразумева и активно учешће у презентацији и припреми хране, брању воћа, поврћа, све по жељама гостију.

Ручак у сеоском домаћинству.

У селу Овсиште, на десетак километара од Тополе, смештена су домаћинства породица Јовановић, Лукић, Никодијевић, од којих ћемо у зависности од расположивости једно посетити и провести дан на селу. У самој су близини отворених базена Сунчев брег, а уз традиционално шумадијско гостопримство домаћина, домаћу храну, идеално су место за одмор.

Активни одмор – Country Club Здравковац

IV дан

Одлазак за Јарменовце.Боравак у Country Clubu Здравковац.

Овај јединствени туристички објекат на обронцима планине Рудник, смештен је у шармантном шумадијском селу Јарменовци. Оригиналан концепт одмаралишта са апартманима који подсећају на земунице, састоји од централног објекта и смештајних јединица вешто уклопљених у брдовит крајолик српске Тоскане и нуди гостима прилику да се осећају као код своје куће у природи, док истовремено обезбеђује савремену инфраструктуру за дружење или рад.

Уз испробане домаће кулинарске рецепте, оригиналне смештајне јединице и допунске садржаје за опуштање и рекреацију, Здравковац је у правом смислу те речи одмаралиште које ће окрепити и дух и тело. Само неки од садржаја у којима можете уживати су: Заједнички простор за дружење који се састоји од затвореног дела ресторана, наткривене баште и пространих, уређених зелених површина, сале за састанке, теретана, сауна, дечје игралиште, отворени базени, терен за мали фудбал, гаминг зона, стазе за шетњу, могућност вожње квадовима.

Историја&Мистерија

V дан

Последњег дана боравка, обилазимо неке нове будуће туристичке путеве и знаменитости којима време није савезник али носе занимљиве приче о прошлости и свакако завређују пажњу. Обилазимо Горович, надомак Тополе.

Конак Милутина Георгијевића

Конак Милутина Георгијевића у Горовичу подигнут је 1839. године, а припадао је лепеничком кнезу, Милутину Георгијевићу – Жабарцу. Грађен од тврдог материјала, са бројним декоративним детаљима и орнаментима. Овај конак представља једну од најлепших грађевина наше народне архитектуре из прве половине 19. века.

Стара црква у Горовичу

Остаци цркве посвећене Преображењу Христовом налазе се на сеоском гробљу у селу Горович код Тополе. О њој нема никаквих значајнијих помена у историјским изворима, што у великој мери отежава датовање. По народном предању, цркву је подигао деспот Стефан Лазаревић уочи поласка на Никопољску битку 1396. године. Судећи по архитектонским одликама и стилским особеностима, она је свакако из времена о коме предање говори, с краја XIV или почетка XV века и припада моравској градитељској школи.