Сеоски туризам

НАСЛОВНА / ШТА РАДИТИ? / Сеоски туризам

Општина Топола је једна од седам општина шумадијског округа. Простире се на 356 км2 на којима живи 22.329 становника.Општину Топола поред насеља градског типа, саме Тополе са 4.973 становника, чини још 30 сеоских насеља.Начин живота сеоских становника упознаћете уколико уђете њихове домове као драги и добродошли гости и доживите честиту гостопримљивост српских домаћина.

Липовац, једно од села тополске општине, у окриљу дворишта сеоске школе, чува стари храст, један од најстаријих храстова у Шумадији. Стар је око 300 година, а обим стабла му је преко 5,5 метара. Поред тога што је природна реткост, има и историјски значај јер се помиње као један од топонима из Првог српског устанка. Под његовим густим крошњама окупљали су се устаници и њихове вође.

Тај храст-запис био је набројано пута инспирација сликарима, учесницима Липовачке колоније, која је отпочела са радом 1973. године, на иницијативу љубитеља уметности, радника у установама културе тополске општине и сељака из Липовца. Сваког августа, љубазни мештани госте еминентне сликаре, уприличавајући са њима дружења која се потом дуго препричавају и памте овде настају дела која употпуњавају већ богат фонд Липовачке сликарске колоније. Из овог питомог шумадијског села, смештеног у подножју шумовитог Венчаца, пореклом је један од најпознатијих српских књижевних критичара – Јован скерлић. Сељаци из Липовца љубоморно чувају свој дух и етнолошко наслађе, али га радо откривају туристима, правим заљубљеницима у село.У непосредној близини Липовца , налази се манастир Брезовац . Саградио га је 1444 године деспот Ђурађ Бранковић.

Село Овсиште, дестак километара удаљено од Тополе. Ово прелепо шумадијско село смештено на брежуљцима изнедрило је родоначелника српске сатире Радоја Домановића. Његови потомци задржали су бриткост, виспреност , креативност,којом привлаче старију и млађу популацију. У самом центру села смештен је комплекс базена Сунчев брег који ово место чине идеално место за одмор.

Село Трнава девет километара удаљено од Тополе настало је током 18. века, помиње се и у 15.веку у старим записима.Током последњих деценија село је по броју становника највеће у Општини Топола . Мештани села се углавном баве пољопривредном производњом, пре свега ратарством, воћарством, цвећарством ,што туристима нуди активан одмор на селу,уз припрему традиционалне хране и пића.

На путу Топола – Крагујевац на падинама Опленца, у непосредној близини краљевских винограда. налази се село Божурња. Гостопримство и близина Задужбинског комплекса чине Божурњу идеалним местом за одмор.

Под планином Рудник, на путу Топола – Рудник 16 км удаљено од Тополе, сместило се живописно село Манојловци. Oрганска храна, и предивна природа чине понуду изузетно занимљиву за праве поклонике истинског етно туризма. У густој буковој шуми, археолози ископавају заборављену православну светињу. На локалитету Ђурине ћелије пронађени су остаци храма и конака, највероватније још из 15. века. Још један разлог за посету Манојловцима.

СЕОСКИ ТУРИЗАМ – ПОНУДА


Комплекс „УТУ БАИКАЛ 979“
СЕОСКО ТУРИСТИЧКО ДОМАЋИНСТВО *** РАДМИЛЕ ЂОРЂЕВИЋ
СЕОСКО ТУРИСТИЧКО ДОМАЋИНСТВО *** СВЕТЛАНЕ ЈОВАНОВИЋ
КАПЕТАНОВИ ВИНОГРАДИ ****
СЕОСКО ТУРИСТИЧКО ДОМАЋИНСТВО „МОКА“, МИЉОЈКА ЛУКИЋ****
MONA HILL
СЕОСКО ТУРИСТИЧКО ДОМАЋИНСТВО АНЕ НИКОДИЈЕВИЋ
СЕОСКО ТУРИСТИЧКО ДОМАЋИНСТВО “ОПЛЕНАЧКИ НЕКТАР“ МИРЈАНА ПАВЛОВИЋ, СЕЛО БОЖУРЊА
Сеоско туристичко домаћинство Милоша Радисављевић , село Липовац
Сеоско туристичко домаћинство Данке Јовановић, село Липовац
Сеоско туристичко домаћинство Глишић Село Шуме
Сеоско туристичко домаћинство “ЧАЛАНE“, село Жабаре
Сеоско туристичко домаћинство “Кућа мирне душе“, село Крћевац
Сеоско туристичко домаћинство „ЗДРАВКОВАЦ“, Јарменовци