Културно историјска тура

НАСЛОВНА / ШТА РАДИТИ? / ТУРЕ ОБИЛАСКА / Културно историјска тура

Културно-историјска тура „1804
3 дана/2 ноћења
Два града за вековна историјска наслеђа

 

Враћамо се прошлости, у време јунаштва, устаника, херојства!У време ослобођења!Одакле је све започело, где су корени новије српске историје!Стварање будућности и слободе!

I дан    

Долазак у Тополу.Смештај у собе Визиторског центра Туристичке организације „Опленац“.На располагању су вам једнокреветна, двокреветне и трокреветне собе укупног капацитета 11 лежаја.Након краћег одмора, полазак за Аранђеловац. Обилазак Орашца – знаменитог историјског места.

Марићевића јаруга је место окупљања устаника 1804. године и место где је 15. фебруара постигнут договор о подизању Првог српског устанка, против турске власти.На том збору је за вођу устанка изабран Карађорђе Петровић.Знаменито место Орашац, утврђено је за непокретно културно добро, а категорисано као културно добро од изузетног значаја.

Обилазак осим Марићевића јаруге, подразумева и обилазак споменичког комплекса – цркву Вазнесења Господњег, спомен чесма, Спомен школа, музеј и споменик Карађорђу Петровићу.

Одлазак до Аранђеловца, шетња парком Буковичке бање или ручак по договору у неком од етно комплекса на падинама Букуље.

Повратак у Тополу.

Слободно вече за индивидуалне активности. Препоручујемо домаће специјалитете у традиционалним ресторанима у Тополи. Ноћење.

II дан

У преподневним часовима, обилазак Задужбинског комплекса краља Петра I.    

Карађорђев град

Карађорђев град, саградио је у периоду од 1811 – 1813, Карађорђе Петровић вођа Првог српског устанка који као први владар обновљене Србије доноси економски и културни развитак Тополи. До данас је очуван: рестаурирани конак са кулом, црква са звоником и стара школа.

Црква Светог Ђорђа – Маузолеј краљевске породице Карађорђевић

Црква Светог Ђорђа и Маузолеј краљевске породице Карађорђевић, бела петокуполна грађевина, префињених облика и материјала, која је грађена у комбинацији српско -византијског стила, а по пројекту архитекте Косте Ј. Јовановића, у периоду од 1910. до 1930. године.Налази се на врху Малог Опленца,на надморској висини од 347 метара.

Кућа краља Петра

Када су започели радови на изградњи Опленачке цркве, западно од ње, сазидана је црквена кућа, намењена пароху цркве. Зидана је по пројекту Косте Ј. Јовановића 1910. године. Постављена је као привремена зграда. Имала је шест просторија, у којима је требало да станују градитељи цркве. Испод зграде урађен је подрум за смештај алата и грађевинског материјала. У њу се, међутим, први уселио краљ Петар, како би могао да надгледа радове на цркви. Петрова кућа данас је музеј-галерија са тематским поставкама везаним за династију Карађорђевић.

Слободно поподне и вече.Ноћење.

III дан

У преподневним часовима, обилазак Краљевог подрума – Краљевске винарије.

Овде се налази колекција вина из доба Карађорђевића, која се  дуги низ деценија чува на 12 метара дубине у краљевском подруму на Опленцу. Око 280 флаша потичу из доба када су српски краљеви у Тополи гајили лозу и производили вино. Ова вина нису на продају због аманета краља Александра, који је у дворским књигама оставио завештање да се „никада не продају, већ да буду остављена за историју“. Најстарије вино  је „жилавка“ из 1931. године, а најмлађе вино старо је 55 година. Данас је Краљевска винарија музеј, где се могу видети различити експонати, чак из времена изградње саме винарије, па је чудесна и посебна прича коју можете чути, уклопљена старим фотографијама о давним временима и зачецима виноградарства овог краја.

Крај туре.

За све додатне информације, предлоге и сугестије, можете нас контактирати