ШЕТЊА КРАЉЕВСКИМ СТАЗАМА

НАСЛОВНА / ШТА РАДИТИ? / ТУРЕ ОБИЛАСКА / ШЕТЊА КРАЉЕВСКИМ СТАЗАМА

 

Јединствена културно-историјска тура, где сваки корак који направите, враћа вас у прошлост у период новије српске историје.

Током ове туре обилазе се следећи објекти:

Карађорђев град


Карађорђев град, саградио је у периоду од 1811 – 1813, Карађорђе Петровић вођа Првог српског устанка који као први владар обновљене Србије доноси економски и културни развитак Тополи. До данас је очуван: рестаурирани конак са кулом, црква са звоником и стара школа.

Црква Светог Ђорђа – Маузолеј краљевске породице Карађорђевић


Црква Светог Ђорђа и Маузолеј краљевске породице Карађорђевић, бела петокуполна грађевина, префињених облика и материјала, која је грађена у комбинацији српско -византијског стила, а по пројекту архитекте Косте Ј. Јовановића, у периоду од 1910. до 1930. године.

Налази се на врху Малог Опленца,на надморској висини од 347 метара.

Кућа краља Петра


Када су започели радови на изградњи Опленачке цркве, западно од ње, сазидана је црквена кућа, намењена пароху цркве. Зидана је по пројекту Косте Ј. Јовановића 1910. године. Постављена је као привремена зграда.

Имала је шест просторија, у којима је требало да станују градитељи цркве. Испод зграде урађен је подрум за смештај алата и грађевинског материјала. У њу се, међутим, први уселио краљ Петар, како би могао да надгледа радове на цркви. Петрова кућа данас је музеј-галерија са тематским поставкама везаним за династију Карађорђевић.

Краљев подрум


Предео око Тополе и Опленца од давнина је био познат по узгајању квалитетне винове лозе и одличних вина. Погодна умерено континентална клима правилних температурних колебања и специфична конфигурација терена углавном источне и југоисточне експозиције погодовале су да се најстарији житељи овог краја определе за узгајање сортних лоза.

Паралелно са радовима на изградњи династичког маузолеја, Краљ Петар I је иза цркве дао да се сазида мали подрум где је све до почетка Првог светског рата прерађивано грожђе.

Из тог првог Краљевог подрума сачувана је до данас огромна стара бачва од близу 4000 литара коју је 1909. године Петар Јоксић, унук Карађорђевог буљубаше, поклонио Краљу Петру I. На њој је изрезбарен стих “Који не зна да треба рујно винца пити, није човек већ је изрод тог ће земља клети.“

 

За све информације, везано за организацију туре , термина и прелога можете нас контактирати!