Реаговања „О награди, лансерима и литератури” аутор Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола и народни посланик – Политика 28.05.2019.

НАСЛОВНА / Насловна страна / Реаговања „О награди, лансерима и литератури” аутор Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола и народни посланик – Политика 28.05.2019.

Књижевник Витомир Теофиловић у свом ауторском тексту у „Политици”, објављеном 25. маја 2019. под насловом „Град, поплаве и култура у општини Топола”, упоредио je елементарне непогоде са недобијањем новца за књижевну награду из 2010. године. Ваљда мислећи да смо заслужили некакву казну. Због цењених читалаца најстаријег и најугледнијег листа на Балкану чијој армији поштовалаца припадам од школских дана, покушаћу да наведем неколико чињеница и да тиме, ако могу, помогнем у и промени мишљења уваженог кљижевника.

Најпре подсећам да je 30. априла ове године, између васкршљих и првомајских празника, Тополу погодио „град” и нанео велику материјалну штету. Подигао сам глас против одговорних из Републичког Хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ), јер сам добио информације да се није на време пуцало са противградних станица, иако je ракета било довољно.

Такође сам их критиковао, јер су негирали да je штета уопште и било. Како нас „град” туче већ пет година узастопно, више од 100 мештана je с правом утужило РХМЗ и добило пресуде од стране Апелационог суда из Београда. Наиме, судски вештаци утврдили су да je кривицом радарског центра „Букуља”, односно недавањем правовремених наредби за испаљивање ракета, направљена штета у њиховим воћњацима, што ће из буџета морати да надокнаде сви порески обвезници. Дакле, сви грађани Србије, па и угледни књижевник.

Како je почетак сезоне, мислим да je право време да се подигне глас и упозори јавност на немар. Догађаји након тога су ми дали за право, јер су сличне муке задесиле и сељаке широм западне и централне Србије. Још једна мала напомена: Министарство пољопривреде, као будућност противградне заштите у Србији, промовише аутоматизацију система, што сматрам добрим решењем. Али опомињем да такав систем једним делом имамо у Тополи, али да нажалост – не функционише.

Ми смо у Тополи још 2014. године инсталирали два аутоматска лансера и предали их на управљање РХМЗ-у, јер по закону само они могу управљати таквим системом. Он, међутим, ни до дана данашњег не делује. Да белај буде већи, један аутоматски лансер из атара села Загорица je украден, a да надлежни из РХМЗ то нису ни приметили, иако би требало да имају видео-надзор над лансерима 24 часа. Kao што не знам где je нестао аутоматски лансер, не знам ни где je књижевник видео поплаве, јер њих није било од 2014. године! И Богу хвала, водотокови су добро прочишћени.

Али, ако су му се причиниле поплаве, господин Теофиловић не греши када je у питању књижевна награда због које je овај текст и настао. И због чега се са правом љути. Међутим, погрешио je адресу. Још 2010. године, општина Топола je одлуком Општинског већа и председника општине установила књижевну награду Јован Скерлић” по великану из нашег краја.

Том одлуком позвано je Удружење књижевника Србије како би нам помогли у организацији стручног жирија и како би она заживела. За председника je изабран писац Зоран Милисављевић. Договор je био да општина изради плакету и организује књижевне вечери посвећене Јовану Скерлићу, a да ће Милисављевић помоћи око новчаног дела награде, преко приватних донатора.

До јавног оглашавања никада није ни дошло, док су књижевници приватно позивани. Када сам обавештен о свему томе, лично сам се извињавао истакнутим књижевницима што су доведени, не нашом кривицом, у заблуду. Донета је и одлука о промени стручног жирија, тако да то више нема везе са општином Топола већ скоро осам година. Јављали су нам се и адвокати неких књижевника и када смо им послали решења о оснивању награде, могли су да се увере да у њему нема ни помена о новцу. Јасно je да општина Топола апсолутно не сноси никакву кривицу.

Свако носи свој део кривице, господине Теофиловићу. Ja од своје никада не бежим, нарочито због тога што сам имао искрену жељу да оживимо сећање на великана српске културе Јована Скерлића. Али и сами смо преварени. Општина Топола никада било коме није обећавала новчану награду, a самим тим, никоме није ни остала дужна.

Зато бих радо угостио цењеног књижевника Витомира Теофиловића у Тополи. Волео бих да заједно прођемо по воћњацима и виноградима и посетимо обновљену кућу Радоја Домановића у његовом родном Овсишту. И да заједно покушамо да обновимо идеју сећања на Јована Скерлића, јер примедбе које je изнео сматрам добронамерним и корисним.

 

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ТОПОЛА И НАРОДНИ ПОСЛАНИК
Драган Јовановић

ИЗВОР:
Наслов из новина – Политика од 28.05.2019.